Actualiteiten Civiel Jeugdrecht 2024

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor advocaten.
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten

Het Civiele Jeugdrecht blijft bewegen. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen en hoe wordt daarbij rekening gehouden met het belang van het kind? In deze cursus nemen Mr. Ivo Pieters en mr. bc. Adriaan van der Linden u mee langs verschillende onderwerpen die dit jaar niet onbesproken mogen blijven. Zij gaan onder andere in op discussie die gaande is over de vraag of er minder maatregelen van de kinderbescherming opgelegd moeten worden in situaties waarin een complexe echtscheiding speelt. Is bijvoorbeeld een ondertoezichtstelling (OTS) wel geschikt om complexe scheidingproblematiek binnen een gezin op te lossen? Daarnaast gaan de docenten in op de meldbriefprocedure, de machtiging uithuisplaatsing, het perspectiefbesluit en de verklaring van de gedragswetenschapper.

Deze cursus is ontwikkeld in september 2024.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • bent u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen van het civiele jeugdrecht
  • kunt u deze ontwikkelingen toepassen in uw praktijk
  • kunt u over deze ontwikkelingen een gefundeerde mening vormen

Auteur

  • mr. Adriaan van der Linden

    Ad(riaan) van der Linden is reeds geruime tijd actief op het gebeid van het Familie- en Jeugd(straf)recht. Zo was hij inrichtingswerker, maatschappelijk werker, wetenschappelijk medewerker/universitair docent, kinderrechter en raadsheer-plv. Tevens was hij onder meer lid van de Raad voor het Jeugdbeleid, het College van Advies voor de justitiële Kinderbescherming/ Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Thans is hij tuchtrechter in het Beroepscollege van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd en voorzitter van een regionale klachtencommissie Jeugd. Tot zijn meest recente publicaties behoren zijn bijdragen aan het boek 100 jaar kinderrechter (2022), Het hedendaagse personen- en familierecht (2023) en het Handboek strafzaken (2024).

  • mr. Ivo Pieters

    Ivo Pieters is sinds 1999 advocaat en is momenteel werkzaam bij Groenendijk & Kloppenburg Advocaten. Hij is tevens vFAS-echtscheidingsmediator en MfN-mediator. De heer Pieters is zeer actief en betrokken bij (de ontwikkeling van) het instituut van de bijzondere curator en heeft ook zelf veel ervaring opgedaan als bijzondere curator. Hij is daarnaast ook werkzaam als (kinder)rechter-plaatsvervanger bij Rechtbank Rotterdam en raadsheer-plaatsvervanger bij het Hof Arnhem-Leeuwarden. Ook publiceert hij regelmatig in diverse juridische vakbladen.


Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor advocaten.
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten